Du kan her læse alt det du har brug for at vide om overvågning med IP-kameraer. Hvilke typer der findes, hvordan man bruger dem og hvad man skal være opmærksom på ved valg af en løsning.

Generelt

Hvad er et overvågningskamera?
Et overvågningskamera anvendes til at kunne følge live video og eventuelt optage video og billeder af et område / en lokalitet man ønsker at overvåge. Dette kan være en virksomhed, et privat hjem eller et område som man ønsker at sikre. At anvende et overvågningskamera betyder ikke at man undgår indbrud og anden kriminalitet, men den prævensive effekt ved at anvende overvågningskameraer betyder at man begrænser dette væsentligt. En indbrudstyv som ser et overvågningskamera på adressen, fravælger ofte at begå indbrug, og vælger en anden lokalitet. Endvidere betyder muligheden for at kunne optage video at det er nemmere at fange den uønskede besøgende, da den besøgende er nemmere at genkende ud fra både udseende og bevægelsesmønster.  Udviklingen i overvågningskameraer har været enorm de seneste år, både i kvalitet og måde at overvåge på. Tidligere overvågningsløsninger var baseret på såkaldt CCTV, nuværende løsninger som anvendes næsten alle steder er IP-kameraer.  Andre løsninger der kan anvendes er WebCam. De forskellige løsninger er gennemgået nedenfor.
CCTV
CCTV security camera for activity monitoring and surveillance in green park
CCTV står for Close-Circuit TeleVision og er den oprindelige form for overvågningskameraer, og det som findes I mange forretninger og kontorer I dag. En CCTV-løsning består af en omgang kameraer som er forbundet med en optager som står på samme lokalitet. Optageren kan være en videobåndsoptager eller en harddisk som optager. Løsningen er typisk forbundet med kabler mellem kameraerne og optageren, der er dog også kommet trådløse kameraer på markedet, som kan sende fra kameraet til optageren. En CCTV-løsning kan som hovedregel ikke tilgås udefra, det vil altså sige at man skal afspille optagelserne direkte fra optageren mens man er på adressen.
Webcam
Web camera isolated on a white background
Et webcam er kendt fra ens hjemmecomputer. Webcam forbindes med computeren og kræver at ens computer står tændt for at virke samtidig med at man skal have et program kørende fast på computeren som anvender kameraet.
IPCam
IP står for Internet Protokol. Et IP-kamera er kendetegnet ved at det anvender ens computernetværk til at overføre overvågningsbillederne gennem. Tidligere overvågningssystemet var som regel forbundet i et lukket kredsløb, som betød at man var nødt til at være på adressen som kameraerne var monteret for at kunne følge kameraerne og optagelser. Fordi et IP-kamera anvender ens netværk kan man følge kameraet benytte ens internetadgang til at følge kameraerne, uanset hvor man er henne i verden, blot man har en internetadgang. På samme måde kan man benytte internettet til at få tilsendt e-mails med billeder, hvis kameraets alarm udløses. Fordelen ved at anvende et allerede eksisterende netværk er, at man ofte undgår at skulle opsætte nyt udstyr og kabler, da man som hovedregel kan anvende det allerede opsatte netværk. Dette gør et IP-kamera langt mere fleksibelt end tidligere kameratyper, da man på denne måde kan overvåge kameraet uanset hvor man er henne. Endeligt kan IP-kameraer som hovedregel tilbyde højere opløsning, med som følge bedre billede. Alle de kameraer vi tilbyder er IP-kameraer.
Hvordan virker et IP-kamera?

Et IP-kamera kræver en netværksforbindelse og strøm for at virke.

Netværksforbindelsen kan oprettes enten med et netværkskabel eller ved at koble kameraet på et trådløst netværk. Strøm får kameraet enten gennem en strømadapter eller gennem netværkskablet (kaldet PoE).

Når kameraet er forbundet med ens netværk er det en netværksenhed som alle andre netværksenheder man har - computer, printer, smart-TV, smartPhone, NAS-server osv. - man kan på denne måde tage forbindelse med kameraet ved at være koblet på netværket.

Kvalitet kontra pris
Kvalitet kontra pris

Hvordan anvendes et IP-kamera?

Valg af kamera

Linse og billedesensor

Valg af linse

Linsen på et kamera bestemmer hvor stort det kameraet filmer bliver.

Linsestørrelse angives i millimeter (mm), jo større linsen er i mm, jo mere forstørres billedet.

Hvis man vælger en linse som er for lille kan man risikere at det man ønsker at overvåge bliver for småt til at man kan genkende noget, modsat hvis linsen er for stor kan man risikere at det man overvåger bliver for stort at se på, og kommer til at fylde mere i billedet end ønsket.

En linse på omkring 4 mm viser typisk et billede i samme størrelse som vores øje ser.

Linser på kameraer som skal anvendes indendørs er som standard max. på 6 mm, men linser til udendørs overvågning kan være alle størrelser, efter hvad de skal anvendes til.

Man bør altid overveje hvad det primære overvågningsområde som kameraet skal se er. Har man eksempelvis en indkørsel på 30 meters længde, skal man vurdere om man vil mene at det primære overvågningsområde er når man kommer indenfor 15 meter fra huset osv. Vælger man en linse som passer til 15 meter, vil personer/genstande som er 30 meter være små i overvågningsbilledet og samtidig vil genstande som er meget tæt på blive store (måske for store) i billedet.

En typisk overvågning af en hoveddør vil normalt være med en linse mellem 2,8 - 4 mm, mens en overvågning af en indkørsel op til 15-20 meter vil være med en linse omkring 6 mm og en indkørsel eller område op til 30 meter vil være en linse omkring 12 mm.

Flere af vores kameramodeller har indbygget en såkaldt variofokal linse, dette er en linse som kan reguleres så man kan stille linsestørrelse til den afstand man har behov for, en typisk varifokal linse har et linseinterval mellem 2,8 - 12 mm eller 6 -22 mm.

Det er på alle vores produkter angivet hvilke afstande de passer bedst til.

Valg af billedesensor
Billedesensor